perjantai 28. syyskuuta 2012

Normaali arki surulla maustettuna

Mieheni vei tänään kuopuksen hoitoon. Minä menin samalla kyydillä, mutta työpäiväni alkoi vähän myöhemmin, joten päätin kävellä hoitopaikalta hautausmaalle ja siitä edelleen koulutukseen, joka tänään oli. Kävelin rannalle, jossa leikimme paljon Danielin kanssa, kesällä ja talvella. En ole käynyt siellä Danielin kuoleman jälkeen. Silmissäni näin, kuinka Daniel leikkii järvessä tai vastaavasti laskee pulkkamäkeä posket punaisena. Mieleeni tulvi myös kuva rannalla sijaitsevasta leikkipuistosta, jossa Danielin kanssa taiteilimme keväällä 2011, vähän ennen muuttoa uuteen kotiin.

Niissä muistoissa olemme onnellisia, on kiva kesä- tai talvipäivä perheen kesken. Surun tuska valtasi kehon ja mielen. Kyyneleet valuivat väkisin ulos. Tukahdutin itseni ja tunteen, joka oli vyörymässä ylös. Vähän niinkuin sekainen vaatekaappi, jossa on paljon vaatekappaleita ja ovi joudutaan survomaan kiinni. Tulee ahdas ja tukala olo. Kurkkua kuristi, mutta oli pakko jatkaa. Ajattelin, että hautausmaalla saan itkeä. Ja itkinkin. Siellä en välitä muista, vaikka ei siellä 8:08 juuri ketään ollutkaan.

Mieleeni tulvi ajatus, että tässä nyt eletään normaalia arkea, viedään lapsi hoitoon, käydään töissä, tehdään ruokaa, leikitään, mennään nukkumaan ym. Mutta suru on siinä mausteena, joskus sitä on vähemmän, joskus enemmän ja toisinaan jopa liikaa. Ulkopuolisille varmasti näyttää, että kuvio toimii, mauste on ulkopuolisille näkymätön. Suru tulee olemaan meidän elämän mauste läpi elämän ajan. Suru ja ikävä. Monet suuren menetyksen kokeneet, kertovat, että asian kanssa oppii elämään. Makuun tottuu. Itse näen ajatuksen niin, että sen kanssa on alistuttava elämään, ei siitä kysytty meiltä. Jos olisi kysytty, olisimme valinneet toisin. Lapsen menettämisen suru on tuskien taival, alistumme elämään ilman rakasta lastamme.

Oikeasta normaalista elämästä on kulunut pitkä aika. En enää edes muista, millaista on normaali elämä. Tämä en meidän normaalia elämäämme nyt. Mutta kaipaan aikaa, ilman tätä surua. Voisiko sen antaa jollekkin hoitoon? Koska saisin vain rehellisesti nauttia pikkuveljen kasvamisesta, ilman surun taakkaa?  

Viime aikoina ole kyllä miettinyt sitäkin, että olenko vielä liian nuori ymmärtämään, että menettäminen on osa elämää? Kun hyväksyminen on niin vaikeaa. Enkö tajunnut, että voin menettää jotain näinkin rakasta ja se on osa elämää. Mutta vaikka pyöritän tätä päässäni, en tule yhtään viisammaksi asian suhteen. Tarvitaan vielä aikaa . 

Pikkuveljestä on kasvanut hautausmaaterroristi. Haluaisi koskea kaikkeen, mitä näkee. Nykyään tulee myös terävä "EI", kun kysytään, että mennäänkö käymään Danielin haudalla. Ei taida oikein pikkumies siellä viihtyä.. Toivon kuitenkin, että hän oppisi siellä käymään, pyhittäisi silloin tällöin pienen hetken isoveikan muistolle, jota ei täällä koskaan tavannut. Hautausmaalla käynnit ovat tärkeitä perheen yhteisiä hetkiä, vaikka viime aikoina olen käynyt siellä mielellään yksinkin.

3 kommenttia:

  1. Oon seurannut blogiasi ja teidän tuskien taivalta, vaikkemme toisiamme tunnekaan. (Helin ja fb:n kautta olette tulleet "tutuiksi".) Monta kertaa on ollut hirveän kova tahto sanoa jotain lohduttavaa, mutten oo koskaan keksinyt, mitä.

    Mutta meitä "myötäeläjiä" on paljon, ootte olleet meidän ventovieraidenkin iltarukouksissa.

    PS. Pursuava vaatekaappi pitää vain jonain päivänä vetää hyllyineen lattialle ja sitten pikkuhiljaa alkaa järjestellä tavaroita takaisin. Ja roskiinkin. Hirveä homma, mutta toisaalta se on helpottavakin hetki, kun kaikki lojuu läjänä lattialla. Näkeehän sen, että kova työ on edessä, mutta toisaalta se tyhjä kaappi tuntuu ihanan puhtaalta, uudelta. Täytyy vain olla sopivasti raivoa tai puhtia, että jaksaa avata oven, ja kiskaista kaiken alas.

    Niin, vaatekaapeista mulla ON kokemusta, mutta ei sitten muusta... Siksikin oon (halustani huolimatta) pelännyt kommentoida mitään, kun en haluaisi ymmärtämättömyyttäni loukata. Toivottavasti en niin tee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kommentistasi. Danielin kuolemassa on ollut ihmeellistä se, miten se on vaikuttanut vieraisiinkin ihmisiin. Joten kiitos myötäelämisestä, se tuntuu kovin jännittävältä. Luulen, että surussa tuota kaappia siivotaan pikkuhiljaa ja huolella mietitään mitä raaskii heittää pois..Kerralla ei saa siivottua kovinkaan paljon, mutta vähän kerrallaan kuitenkin:)

      Poista
    2. Siis tuntuu lämmittävältä ei jännittävältä:)

      Poista